Prezident z diagnosťáku, Chovanec miluje Angeliku a obyčejná holka Karla

Napsal/a Robert Malecký 27. února 2016
FacebookTwitterPocketE-mail

Ještě moc rádi budeme vzpomínat na berlínskou zeď, na studenou válku. Jaká to byla doba klidu a pohody. Nikdo tu nespal pod mostem, pokud ano, tak leda někdo, kdo se více napil než snesl. Zloději, zločinci, vrazi seděli v kriminále, nikdo nevolal do televize, médií, aby byli omilostněni a do vězení nechodili, že je to nehumánní. Mám dojem, že jsme byli všichni nějak normální, než začal vládnout Hejvl se svou partou. Pak už bylo po normálu.

  • Hlasem lidu z diskuse na portálu Novinky jsme nezačali náhodou. O hlas lidu tu jde především, což ze zdejších politiků ví jediný a umí tento potenciál tvůrčím způsobem rozvíjet. A když už ho kromě Ruska a několika středoasijských totalitních režimů nikam nezvou, jezdí prezident Miloš Zeman po českých krajích, tentokrát byl kolem Liberce.

„Jsou lidé, kteří do dvanácti hodin spí, pak vykouří krabičku cigaret a večer jdou na pivo,upozornil prezident a vyřešil nezaměstnanost. Jindy příčetný hejtman Půta mu dal samopal, a ukázal tak, že ve schopnosti dělat ostudu se prezidentovi vyrovnat lze, ne že ne. Nad pamětní knihou města Tanvald pak – aspoň podle kolegů z Jabloneckého deníku – prohlásil, že s Klausem „v diagnostickém ústavu“ nikdy nespolupracoval, „já přišel, když Vašek odešel“. Což je ostatně takový leitmotiv jejich vztahů dlouhodobě. Objal pár stromů a jel dom. „Prezidenta Miloše Zemana Tanvald miluje,“ shrnul návštěvu vkusný titulek zmíněného deníku. A nejen Tanvald. Dolních deset milionů mlaská blahem.


Politici a další veřejně činné osoby se den co den „dopouštějí“ zaznamenáníhodných slov, jež je dobré uvést do patřičného kontextu.


loupení

  • Ministr vnitra Milan Chovanec sice před pár dny dostal za snahy omezit přístup k internetu cenu Velkého bratra, ale je to známý nenasyta a chce ji i příští rok. „Milí piráti, jsem pro svobodnou plavbu v internetovém moři! Ale bez loupení a znásilňování…;-)“ reagoval na demonstraci pirátské strany za svobodný internet.

Úplně nás zmátl. Na internetu se sami musíme občas pohybovat, ale na lupiče se zbraní v ruce (jak zní definice) jsme ještě nenarazili. Co se toho znásilňování týče, to je taky nějaké čudné, možná by se Šlachta boys měli podívat do historie ministrova prohlížeče, co měl vlastně na mysli. Nebo je tu druhá varianta, že se Chovanec v mládí prostě jen dlouho a často koukal na Angeliku.

  • Česká justice má za sebou výborný týden plný té předvídatelnosti práva, jak praví jeden ze základních požadavků na ni kladených. V Brně třeba snížili pirátovi silnic trest z 15,5 na 6,5 roku, nůžky mezi první a druhou instancí se tedy rozevřely o pouhých devět let, co je to v životě člověka? Nebo ten náměstek Šiška, pro jedny arcilotr nečasovsko-drábkovské éry, je najednou nevinný.

Všechny ty kritiky jsou vedeny předpokladem, že před soudem jde o hledání spravedlnosti, což je ve zdejších zemích rozšířený omyl. Ve skutečnosti ti lidé nestudovali léta proto, aby vydávali nějaké předem očekávatelné rozsudky, to by tam mohly sedět stroje. Nebo třeba švadleny. Chtějí si pořádně zasoudit, trochu se předvést, o to tu běží. Spravedlnost je vedlejší produkt.

karla

  • V hnutí ANO mají poslední dobou takový pěkný zvyk. Hlas lidu jim napíše něco ošklivého a oni z této povolené konstruktivní kritiky vyrobí oslavný článek. „Jsi úplně blbá, stejně brzo chcípneš,“ napsal kdosi ministryni Karle Šlechtové, a inspiroval ji tak k následujícímu výronu myšlenek. „Přála bych si, aby lidé vnímali šanci v obyčejné holce, která se stala z obyčejného referenta ministrem a komu o naše občany opravdu jde. Pro mě občané a má země jsou silným motorem mého vnímání světa, ale i práce, kterou pro nás činím. A není to klišé.

To víte, že není, paní Karlo. Ani náznakem. Jinak samozřejmě vnímáme tu šanci v obyčejné holce a komu tady o co opravdu jde. Prostě to z té větné vazby vyšineme.

janka

  • Na Slovensku se blíží parlamentní volby a je to pro nás cenný zdroj inspirace. Sulíkova strana Sloboda a solidarita se v průzkumech horko těžko drží nad pětiprocentní hranicí, a tak zkouší ledacos. Hlavní hvězdou je zastupitelka Bratislavského kraje Janka Cigániková, která to bere pěkně zostra.

Dáváme to sem samozřejmě proto, abychom vyvolali diskusi o sexistických prasátečcích, genderových tématech, zobrazování žen ve veřejném prostoru a tak. A my ostatní, co je nám všechno toto šumák, se už můžeme těšit, až podobné třeštění vypukne za rok u nás. Protože tohle nás taky nemine.

Tak příjemný týden bez prekážok. A klidnou mysl.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)