Socha maršála Koněva, ještě na svém původním místě na náměstí Interbrigády. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / Profimedia

Jan Urban: O ošklivé soše Koněva. Otevřený dopis ruskému ministrovi zahraničí

Napsal/a Jan Urban 20. dubna 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Publicista, historik a někdejší disident Jan Urban se rozhodl napsat otevřený dopis ministru zahraničí Ruské federace Sergeji Viktoroviči Lavrovovi. Nejde o nic menšího než o sochu maršála Koněva v nadživotní velikosti…

Vážený Sergeji Viktoroviči,

Dovolte mi nesouhlasit s Vašimi tvrdými a nezdvořilými slovy, kterými jste odsoudil demontáž sochy maršála Koněva v Praze. Pro dobré vztahy mezi našimi zeměmi by bylo dobré nejdříve pochopit kontext historických faktů.

Umělecky podřadná práce druhořadého československého sochaře Zdeňka Krybuse vznikla v roce 1980 pouze jako politická demonstrace síly okupačního režimu, dosazeného sovětskými tanky v roce 1968. Pamatujete?

Noční vpád stovek tisíc vojáků na území suverénního státu, pár stovek mrtvých a raněných civilistů, a na dalších dvacet let vnucená vojenská okupace a bezduchý loutkový režim. Statisíce těch, kdo byli pro nesouhlas s „bratrskou internacionální pomocí“ vyhozeni z práce, další stovky tisíc, kdo nesměli studovat nebo odešli do emigrace, politické procesy.

Možná ale, že si to takhle nepamatujete. Tehdy jste přece už jako syn nomenklaturních rodičů úspěšně studoval Státní institut mezinárodních vztahů (MGIMO) a úspěšně funkcionařil jako oblíbený předseda fakultní organizace Komsomolu.

Pak přišla perestrojka…

U vás v Moskvě vládl pan Brežněv, kterého stovky milionů lidí na celém světě považovaly za zločince. Vy jste u něj dělal zářivou kariéru. Přiznejme si tedy alespoň mnohost pohledů na onu dobu – ale co potom udělat s fakty? Platí tak, jak jsou, nebo je musíme pokaždé měnit podle momentálních potřeb moci, či dokonce přání jakékoliv nepokojné velmoci?

Pamatujete sovětský vpád a okupaci Afghánistánu v roce 1979? Přes milion uprchlíků, desítky tisíc ztrát sovětských vojáků a stovky tisíc mrtvých civilistů? Nic? Tehdy jste už přece pracoval na ministerstvu zahraničí. O dva roky později jste už přece tuto invazi do další cizí země obhajoval jako člen mise SSSR při Organizaci Spojených národů.

Pak přišla perestrojka a za oba zmíněné násilné vpády se Gorbačovův Sovětský svaz a následnická Ruská federace ještě stihly omluvit. Možná si to už nepamatujete? Jsou snad jakkoliv vylhané legendy a symboly důležitější, než fakta? Veďme, prosím, diskuzi o faktech – ne hádání o symbolech doby, kterou každý prožíval a viděl jinak.

Pokud fakta neplatí, může platit už jenom přání moci. A moc, která odmítá vidět fakta, postupně ztrácí samotnou schopnost vidět. Dříve nebo později to dopadne neslavně. Zdeněk Krybus vytvořil ještě na zakázku stranických orgánů pro Vysokou školu ÚV KSČ v Praze v nadživotní velikosti poprsí Marxe, Engelse a Lenina. Megalomanský a stejně umělecky bezcenný artefakt byl odlit v první polovině listopadu 1989 – ale nikdy už nebyl osazen… Lži o „bratrské pomoci“ navždycky zmizely v jediné historické chvíli.

Rozpad impéria bylo vysvobození

Onu nepovedenou sochu maršála Koněva v květnu 1980 odhaloval jeden z nejcyničtějších okupačních „normalizátorů“, předseda vlády Lubomír Štrougal. Ještě žije a je od loňského roku formálně obviněn za smrt lidí, zavražděných československými pohraničníky na státní hranici. Pomalá pravda a spravedlnost jsou lepší než pravda a spravedlnost žádná.

Ta socha v roce 1980 nebyla symbolem odvahy a statečnosti sovětských vojáků roku 1945. Představovala jedinou skutečnou legitimitu okupantských „normalizátorů“ z roku 1968 – sovětské tanky a divize, které je dostaly k moci.

S jejich pomocí násilím potlačili vlastní občany, a museli proto opakovat jakékoliv brežněvovské lži a poslouchat příkazy. Šli tak daleko, že připodepsali plány na preventivní jaderný útok proti Severoatlantické alianci v Evropě, přesto, že věděli, že v případě stejně jaderného protiútoku může zahynout až sedmdesát procent obyvatel Československa.

Nedivte se tedy, prosím, že rozpad komunistického impéria a Sovětského svazu vnímáme jako osvobození, a ne jako největší tragédii v dějinách jako váš prezident. Ta socha byla ve své době především výhrůžkou vlastním občanům a její odstranění je opožděné o třicet let.

Je zbytečné a nekulturní hádat se o dobové symboly. Diplomaté přece mohou rychle a diskrétně vyjednat odvezení sochy do Ruska. V takovém případě si dovolím zorganizovat veřejnou sbírku, která by uhradila její darování a převoz do Moskvy.

Potom můžeme v klidu a bez symbolů diskutovat o skutečných kvalitách, možných chybách a zločinech velitele Koněva, o zachvácení stovek tisíc čtverečních kilometrů území několika států a násilném posunutí západní hranice Sovětského svazu pod záminkou „osvobození od fašismu“, o tisících vražd a únosů cizích občanů jednotkami SMĚRŠ pod jeho velením, nebo o dosazení komunistických režimů do zemí, které o ně většinou vůbec nestály.

Třeba se potom jednou dobereme pochopení a tolerance mnohosti pravd – a třeba i té, proč vítězství nad fašismem znamenalo zároveň dobytí střední Evropy stalinistickou diktaturou.

Bez Nočních vlků

Využijme příležitosti, kterou nám přinesla ona podivná asijská pandemie. Připomenutí 75. výročí konce druhé světové války v Evropě se díky ní, naštěstí, odehraje bez primitivní propagandy Nočních vlků a jejich českých přátel, bez přehlídek a opakování starých klišé. Pokud budeme chtít, můžeme se přiblížit pravdě.

Akademik Andrej Sacharov, kterého jsem měl tu čest osobně poznat, kdysi řekl, že největším vynálezem a nejdůležitější myšlenkou dvacátého století je koncepce univerzálních lidských práv. Dodával, že jsou důležitější než „zájem státu“. A že v ideálním stavu zájem státu začíná a vychází z pochopení lidských práv a prorůstá s nimi.

Uznání toho, že každý jedinec má v kterékoliv době nezadatelná práva, nadřazuje pravdu a fakta nad mýty a symboly. V ideálním případě navždy. Bylo by dobré a státnické, kdyby to platilo i pro kauzu jedné ošklivé pražské sochy.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)