Obchodní řetězce: Hrozí, že se levné potraviny budou dovážet ze zahraničí

Napsal/a Robert Malecký 16. října 2015
FacebookTwitterPocketE-mail

Český trh další regulaci nepotřebuje, je dostatečně regulován téměř absolutní konkurencí. A pokud by skutečně došlo k novelizaci zákona o významné tržní síle, která chce zprůhlednit systém deklarovaných nákladů, výpočtu marží a obchodních přirážek, mohlo by to znamenat zdražení. Pokud se budeme bavit o zisku, ten je u většiny obchodníků minimální, tvrdí v rozhovoru pro HlídacíPes.org Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, který zastřešuje obchodní řetězce.

  • Potřebuje český trh další regulaci? Mám na mysli novelu zákon o významné tržní síle, o který se přete s Potravinářskou komorou.

Z pohledu obchodníků trh regulaci nepotřebuje. Tak, jak je trh dnes v ČR nastaven, je regulován sám o sobě dostatečně právě konkurenčním bojem. Jednak mezi obchodníky samotnými, jednak i ve vztahu s dodavateli. A je to jen o vymezení si pozic a schopnosti vzájemné spolupráce.


Tématu marží a obchodních přirážek se věnoval i publicistický speciál TV Barrandov, na jehož přípravě HlídacíPes.org spolupracoval.

Čtěte také:

Potravinářská komora: Ceny potravin jsou vysoké kvůli přemrštěným maržím řetězců


  • Právě o nové vymezení pozic jde ve sporu o novelu zákona. Jak vnímáte snahu Potravinářské komory tlačit na marže obchodníků?

novakova

Podívejme se na to z pohledu jakéhokoliv byznysu. Samozřejmě, že kdyby vám někdo umožnil, že si můžete nadiktovat cenu, a ještě to chce podpořit zákonem, tak budete rád. To je snaha Potravinářské komory, aby mohli obchodníkům nadiktovat nikoli, za kolik mají prodávat konečným spotřebitelům, ale za kolik mají nakupovat. A to je klíčový problém. Pokud budou obchodníci dráž nakupovat, pak budou i dráž prodávat. Konkurence mezi nimi je obrovská a vlastní marže je minimální z pohledu nákladů, které mají.

  • Skutečně jsou marže minimální?

On si nikdo neuvědomuje, že marže není zisk. A že obchodníci musí zaplatit logistiku, prostory, musí zaplatit zaměstnance, musí zaplatit reklamu a marketing.A to všechno stojí nějaké peníze, které z té marže obchodníci uhradí. A jestliže se budeme bavit o zisku, ten je skutečně u většiny obchodníků minimální.

  • Z vašeho pohledu tedy marže kolem 100 procent, které kritizuje Potravinářská komora, nemravné nejsou?

Já si osobně myslím, že otázka té marže je vytržena z kontextu. Je třeba si uvědomit, že obchodník si počítá průměrnou marži. On nemůže počítat s každou marží na jeden produkt, takto by byznys nikdy nefungoval. Jestliže má na něčem 50procentní marži, na jiné položce ji má třeba nulovou. A v průměru to obchodníkovi umožní pokrýt náklady, o kterých jsem mluvila. Vytrhovat z kontextu, kolik je marže na rohlíku, je naprostý nesmysl.


Podívejte se: Farmáři, kteří se rozhodli jít jinou cestou. Reportáž HlídacíPes.org připravil pro publicistický speciál TV Barrandov.


  • Kdo by zaplatil případné zvýšené náklady, které by přineslo zpřísnění zákona o významné tržní síle?

Tady myslím, že to je jednoznačné. Pokud to nebudou platit dodavatelé, zaplatí to zákazník.

  • Jinými slovy potraviny zdraží?

Víte, to je obtížné. Někdo říká – nezdraží se, protože… Jiný zase, že pokud se zdraží, bude to z jiného důvodu. Těžko posuzovat. Obchodníci nechtějí zdražovat, není to jejich cílem. Vymezují se hlavně vůči sobě, uvědomme si, že konkurence na maloobchodním trhu je v porovnání se zeměmi západní Evropy velmi vysoká.

  • To jste mi moc jasnou odpověď nedala.

Nemusí se zdražit. Ale pak budou obchodníci nakupovat jinde. Nebudou nakupovat české výrobky, které budou pod hrozbou stížností a sankcí, u kterých budou mít obchodníci před sebou dlouholeté spory s antimonopolním úřadem. Pak si raději vyberou takové dodavatele, u kterých jim to hrozit nebude.  Nakupujeme na jednotném trhu Evropské unie, v Polsku, v Německu, v dalších zemích. Pokud tam obchodníci nakoupí stejné produkty levněji, nemusí se zdražit. Ale pak ten cíl – tedy zregulovat vztahy mezi českými dodavateli, nebude naplněn. Protože se obchodníci budou českým dodavatelům vyhýbat.


Psali jsme: Faktor strachu aneb Tvrdý boj o české potraviny

Petr Havel: “Bič na řetězce” ceny potravin nezvýší. Rizika jsou jinde


 

 

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)