Stát by neměl mít přístup k citlivým datům mezi pacientem a lékařem, říká právník Jan Vobořil

Napsal/a Robert Malecký 22. srpna 2015
FacebookTwitterPocketE-mail

Zdravotnická data v rukou státu – to je mocný nástroj, který lze zneužít proti každému z nás, varuje právník Jan Vobořil, ředitel nevládní organizace Iuridicum Remedium. Ta v Česku každoročně vyhlašuje anketu Big Brother Awards, mapující největší zásahy do soukromí.

  • O co z vašeho pohledu jde ve sporu o vznik Národního registru hrazených zdravotních služeb?

V současné době už existuje celá řada registrů, ale toto je takový řekněme superregistr, kam se dostanou osobní údaje všech občanů, kteří přijímají zdravotní péči hrazenou zdravotními pojišťovnami. Budou tam informace o veškerých úhradách, tím pádem i o veškerých zdravotních úkonech. Veškeré informace o našem zdraví budou na jednom místě k dispozici státu.

Jan Vobořil__

  • Jaká to nese rizika?

Je to obrovský objem osobních údajů, a to už dnes, což bylo ostatně kritizováno i Ústavním soudem. Stát na to nijak nereagoval, naopak ještě rozšiřuje jak dobu uchovávání, tak množství uchovávaných údajů. A podle našeho názoru jde u osobních údajů, ze kterých je možné identifikovat jednotlivce, o uchovávání zbytečné. Jde o mocný nástroj, který jze použít proti každému z nás.


Čtěte také Kdy budou zdravotnická data úplně v bezpečí? Nejdřív v roce 2020

Bez analýzy dat nejsme schopni garantovat kvalitní léčebné postupy, hájí zdravotnické registry šéf ÚZIS


  • Myslíte ve chvíli, kdy by případně unikla?

Ano. Ale mně vadí i samotné shromažďování v rukou státu. Stát by primárně neměl mít přístup k citlivým datům mezi mnou a lékařem. Může to mít negativní dopad i v tom, že lidé nebudou vyhledávat zdravotní péči. Tyto obavy jsou například u psychiatrických pacientů nebo závislých osob, které přijímají substituční léčbu. U nich může být velký strach, že se jejich data dostanou do rukou státu. Není přitom zcela zjevné, kdo k takovým datům bude mít přístup.

  • Jak to? To zákon  neřeší?

Přístup schvalují další orgány a přímo v zákoně to stanoveno není. To je veliké riziko.

  • Senátem na konci červenci prošla jiná novela, která dává státu přístup ke zdravotnickým datům, která prý potřebuje při tvorbě lékové politiky. Jedním z míst, kam data potečou, je i ministerstvo financí, což otevírá otázku možného střetu zájmů ministra Andreje Babiše, jehož firmy ve zdravotnictví podnikají…

To je další útok na osobní data zpracovávaná pojišťovnami. Je tam přístup ministerstev financí a zdravotnictví a Českého statistického úřadu. Pokud budeme mít na mysli propojení ekonomiky, ekonomického byznysu se státní správou, případně s médii, tak to samozřejmě může být další riziko.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)